Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Ako si harmonicky zariadiť interiér rodinného domu
 

Ako si harmonicky zariadiť interiér rodinného domu

Interiér rodinného domu je intímne miesto, priestor na regeneráciu, oddych a ďalšie osobné aktivity.  Pri jeho zariaďovaní je potrebné držať sa určitého systému, nie aranžovať izby a vybavenie na základe pudov. To vedie iba k chaosu. Každý si nájde spôsob, akým interiér zorganizovať podľa svojich predstáv.

Interiér rodinného domu je intímne miesto, priestor na regeneráciu, oddych a ďalšie osobné aktivity.  Pri jeho zariaďovaní je potrebné držať sa určitého systému, nie aranžovať izby a vybavenie na základe pudov. To vedie iba k chaosu. Každý si nájde spôsob, akým interiér zorganizovať podľa svojich predstáv. Populárnym trendom je zariaďovať napríklad podľa čínskeho učenia feng šuej, ktoré dbá na energetickú rovnováhu životného priestoru. Dnes si na tému interiérovej harmónie povieme viac.

 

Vchod a hala

Ide o priestor, v ktorom prichádzate do prvého kontaktu s domácnosťou. Mal by pôsobiť prívetivo, s vysokou koncentráciou pozitívnej energie. Je rozumné umiestniť vchodový priestor do prostriedku tak, aby rozdeľoval dom na zhruba rovnaké polovice.

Táto miestnosť by nemala byť príliš preplnená, zariadenie nech je skôr účelové. Teda žiadne preplnené skrine a kvantum úložného priestoru. Rozumne zvolená drevená sedačka na krátky oddych, menší drevený botník, vkusná dekorácia na stenu, prípadne iné, podobné alternatívy. To postačí.

 

Spálňa

Miestnosť na oddych, spánok, intímne chvíle. Pri dvojposchodových domoch by mala byť umiestnená nad pokojnou izbou, napríklad kútikom na čítanie, jedálňou a podobne. Nie je vhodné situovať spálňu napríklad nad garáž, kuchyňu či pracovňu. Každopádne by miestnosť mala byť umiestnená niekde v pokojnom kúte domu, ďaleko od zhonu.

Rovnako nesmie byť preplnená nevhodnými predmetmi a dekoráciami. Voľte naozaj iba to, čo potrebujete - posteľ, šatník, zopár šuplíkov, nočný stolík. Jedna-dve rastliny dodajú priestoru životnú energiu a ovzdušia ho. Nezaškodí tiež zavesiť si na stenu obraz príjemný na pohľad.

Rozumnou voľbou sú svetlejšie, nenáročné farby.

 

Kuchyňa

Ak máte tu možnosť, situujte kuchyňu do severozápadnej časti domu. Určite nech je umiestnená ďalej od vchodu a kúpelne/záchodu (vertikálne aj horizontálne). Rovnako by kuchyňa nemala byť hneď vedľa schodiska - v prípade poschodového rodinného domu.

Populárnym trendom v zariaďovaní kuchýň je tzv. trojuholník, ktorý tvoria rúra, chladnička a umývadlo. Nielenže to štýlovo vyzerá, tento aranžmán je vhodný aj z hľadiska feng šuej. Dajte si však pozor na to, aby ste počas práce pri rúre, resp. sporáku neboli otočení chrbtom ku dverám do miestnosti.

Kuchyňu pokojne oblečte do kovového šatu, obchody sú plné pekných dizajnérskych kúskov. Miestnosť by mala byť sterilná, ak sa vám však zdá príliš nehostinná, rozvešajte po izbe zopár rastlín, tie sa už o oživenie postarajú.

 

Detská izba

Ideálnym miestom pre detskú izbu je západná časť domu. Celá táto sféra by mala byť orientovaná na vaše ratolesti, nech tu teda nechýbajú ich fotografie, ale ani umelecké výtvory.

Je dôležité v deťoch stimulovať kreativitu a originalitu, prispôsobte tomu teda aj zariadenie izby. Pokojne sa trošku odviažte, dajte si však pozor, aby ste neskĺzli až do gýča. Detská posteľ by mala byť pod stenou, ktorá stojí opačne od vchodových dverí. Avšak nie priamo oproti, ale napríklad krížom cez izbu. Okrem hračiek a tradičných detských dekorácií môžete v miestnosti umiestniť tiež vysoké zrkadlo, ktoré povzbudzuje sebavedomie

Farby by nemali byť ani príliš tmavé, ani príliš svetlé, nesmú dieťa až prílišne rozptyľovať, no ani deprimovať. Pastelová modrá, svetlozelená, prípadne oranžová sú osvedčenými voľbami.

 

Obývačka

Táto miestnosť musí byť praktická a plná pozitívnej energie.

Všetko nech tu má svoje presne vytýčené miesto a polohu, nech tu nič nie je navyše. Obývacia miestnosť nech je vzdušná a ľahká. Populárnou voľbou je umiestňovať ju do južnej časti domu, kde je dominantným elementom oheň. Rastliny, väčšie okná, zladené farby - kľúče k harmonickej obývačke.

Miestnosť umiestnená v južnej sfére nech hýri červenou, oranžovou a ďalšími teplejšími farbami, ktoré ale rozumne vyvážte napríklad zelenou, žltou či hnedou.

 

Záchody a kúpelne

Podľa feng šuej tieto miestnosti často odsávajú pozitívnu energiu z iných oblastí domu, je preto potrebné situovať ich rozumne. Ideálne ďalej od spálne, obývačky, detskej izby, schodiska, vchodu či kuchyne, určite nie v strede domu.

Miestnosť nech je sterilná, nesmie byť preplnená zbytočnosťami. Sprchový kút, resp. vaňa, zrkadlo pomocné pri hygienických úkonoch, záchod. Perspektívne možno ešte práčka a menší úložný priestor.

Obklady a dlažby sú vždy rozumnou a hygienickou voľbou. Nezaškodí umiestniť tu ani protišmykový koberec. Volíme svetlé farby, sterilnou bielou, bledo-zelenou nič nepokazíte.