Fotovoltické panely a nízkoenergetické domy - symbióza šetrná k peňaženke aj životnému prostrediu

 
 
 
Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Fotovoltické panely a nízkoenergetické domy - symbióza šetrná k peňaženke aj životnému prostrediu
 

Fotovoltické panely a nízkoenergetické domy - symbióza šetrná k peňaženke aj životnému prostrediu

Keď svieti slnko, hneď máme príjemnejší deň. Ľahšie sa usmieva, aj robota ide od ruky. Ešte väčšiu radosť však majú vlastníci fotovoltických panelov na streche svojho domu. Pýtate sa prečo? Nuž, odpoveď je jednoduchá. Slnečné lúče im totiž produkujú energiu, s pomocou ktorej si ohrejú večeru, pozrú film v televízii a vôbec naplnia "šťavou" všetky elektrospotrebiče v domácnosti.

Túto modernú, čoraz populárnejšiu a rozšírenejšiu technológiu využívajú predovšetkým nízkoenergetický domy. Je to bezpečné, spoľahlivé a šetrné k životnému prostrediu.

 

Fotovoltické panely vs. solárne kolektory

Na prvý pohľad rovnaké, avšak funkčne diametrálne odlišné. Takto by sa dal zjednodušene charakterizovať vzťah medzi fotovoltickými a bežnými solárnymi panelmi. Primárny rozdiel spočíva v tom, čo sa deje so slnečnými lúčmi po dopade na strešné kolektory.

Fotovoltické panely produkujú z prijatej solárnej energie jednosmerný elektrický prúd. Deje sa to prostredníctvom tzv. fotoelektrického javu, ktorý objasnil Albert Einstein ešte v roku 1905. Prúd následne striedač mení na striedavý, ten plynie do vašej domácnosti a zásobuje spotrebiče. Tento proces je najefektívnejší, prirodzene, v čase keď svieti slnko.Fotovolticke panely a nizkoenergeticke domy

Takýto panel je zložený z polovodičových článkov (najčastejšie kremíkových), ktoré sú schopné solárnu energiu priamo premieňať na elektrickú.

Solárne kolektory (nazývané aj fototermické panely) zvyčajne tvorí tmavá zberná plocha, ktorá absorbuje slnečné žiarenie. Mení ho na termálnu energiu, ktorá sa následne prenáša pomocou teplonosnej kvapaliny, prúdiacej medzi panelom a výmenníkom tepla, resp. akumulačnou nádržou. Kolektory sa teda využívajú najmä na ohrev vody a priestorov. Takto vzniknutá tepelná energia sa môže uložiť aj na neskoršie použitie.

Zberné plochy sú zvyčajne vyrobené z kovu, prípadne polymérov, a pokryté absorpčnou vrstvou, najčastejšie čiernej farby. Trúbky, ktorými prúdi teplonosná kvapaliny, bývajú kremíkové či medené.

 

Výhody? Áno, prosím!

Nízkoenergetické domy majú jasný účel - minimalizovať náklady potrebné na ich fungovanie. A to je jeden z dôvodov, prečo často využívajú fotovoltické panely. Ich používaním si produkujete vlastnú elektrinu vďaka slnku, čo znamená, že šetríte na účtoch.

Fotovoltické systémy zvyšujú vašu energetickú nezávislosť. To je v čase kolísavých cien nezanedbateľným pozitívom.

Potrebná je len minimálna údržba. Súčiastky fotovoltických panelov sú stavané tak, aby dlhodobo odolávali poveternostným vplyvom a ďalším rizikovým faktorom. Nehrozí teda, že sa opotrebujú. Ich životnosť sa odhaduje na 25 - 30 rokov.

Alternatívne zdroje energií sú trendy a využíva ich čoraz viac súkromníkov ale aj firiem. Nainštalovaním týchto panelov zvyšujete cenu svojho domu. Možnosti obnoviteľnej energie sú pre potenciálnych kupcov vždy lákavé.

Vzhľadom na to, že fotovoltické panely sa zvyčajne umiestňujú na strechu, nezaberajú zbytočne miesto. Nemusíte sa obávať toho, že na záhrade vám vyrastie neestetické čudo.

Panely sú tiché a nenáročné. Žiadne rušivé vplyvy. Ich existenciu možno ani nezaregistrujete. Teda okrem plnšej peňaženky.

 

Kto šetrí, má za tr... fotovoltické panely

Vráťme sa ešte k tej úspore.

Typická slovenská rodinka má, povedzme, priemerne štyroch členov. Pracujúci mama a otec, dve školopovinné ratolesti (a prípadne ešte poslušný pes). Každý z nich má svoje potreby, ktoré sa zákonite pretavia aj do vyššej spotreby elektrickej energie.

Ak by táto rodina bola odkázaná výhradne na príjem elektriny zo siete, každá minúta za počítačom, každý uvarený obed, každé nabitie telefónu sa odrazí na mesačnom zúčtovaní.

Nízkoenergetická domácnosť efektívne rieši práve neúmerne vysoké náklady.

V prípade využitia fotovoltických panelov totiž "odberáme" energiu zo slnka a to neplánuje dvihnúť ceny a ani nás tak skoro neodpojí. Takto zozbieraná elektrina je teda bezplatná (ak nerátame poplatok za kúpu a montáž, čo je však investícia, ktorá sa efektívne vráti).

Pri rozumnom hospodárení s elektrickou energiou sa môže úspora vyšplhať aj na niekoľko stovák eur ročne (platí pri priemernej spotrebe 4000 kWh). Vynásobte si to životnosťou fotovoltických panelov a začnite plánovať poriadnu dovolenku.

 

Poďakuje sa vám aj planéta

Globálne otepľovanie je všadeprítomným strašiakom, ktorý na nás číha v novinách, televízií, u susedov a skrátka všade. Ide však o nepopierateľný fakt - za posledných niekoľko desaťročí uhlíková stopa ľudstva (teda všetky vypustené skleníkové plyny) výrazne zaťažila naše životné prostredie.

Fotovoltické panely ponúkajú zelenú alternatívu. Neprodukujú žiadne škodlivé emisie, nadbytočný odpad, toxické plyny a látky - bezpečne využívajú materskú slnečnú energiu a šetria našu planétu. Ich využívaním teda aktívne prispievate k ochrane životného prostredia.

Solárna energia si rok čo rok získava čoraz viac fanúšikov. Jej využívanie patrí medzi najrýchlejšie rastúce trendy v oblasti obnoviteľných zdrojov. A práve fotovoltické panely sú tým poslom dobrých správ, ktorý sa na tom podpísal najviac.