Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Tu postavím dom tam zasadím strom
 

Tu postavím dom tam zasadím strom

Jedna z najdôležitejších a najťažších rozhodnutí vôbec. Aj vy si chcete postaviť svoj vysnívaný rodinný dom, no ešte stále hĺbate nad tým ako si vybrať ten správny pozemok na váš projekt. Výber konečnej lokality na stavbu pre vaše rodinné hniezdo zvažujte veľmi opatrne a dbajte na posúdenie každého kritéria. Váš čas strávený pri výbere pozemku je investíciou do spokojnej a bezstarostnej budúcnosti.

 

1.Lokalita

Na prvé miesto by sme zaradili výber tej správnej lokality. Všetko záleží od vaších preferencií a požiadaviek od okolia do ktorého sa v blízkej budúcnosti plánujete nasťahovať. Zamerajte sa hlavne nato, čo od svojho budúceho okolia požadujete. Postačí jednoduchý zoznam spísaný na papieri. Až ho budete mať, môžete pristúpiť k výberu.  Pre väčšinu z nás je ideálnou voľbou tichá lokalita. Snažíme sa byť v čo najužšom spojení s občianskou vybavenosťou pre zabezpečenie nášho komfortu pri bývaní v novom dome a taktiež prihliadame kto je náš potencionálny nový sused. V územnom pláne nájdete informácie o tom na ktorých plochách je možné stavať a regulatívny plán určujte zasa typ rodinného domu, ktorý si na danom pozemku smiete postaviť.

 

2.Veľkosť a tvar pozemku

Ďalším dôležitým parametrom pri výbere toho správneho pozemku je jeho tvar a veľkosť. Na stavbu samostatne stojaceho domu je najvhodnejšia parcela v tvare obdĺžnika.  Dobre si dopredu rozmyslite pôdorys vášho domu a následne začnite s hľadaním. Územný plán definuje medzeru minimálne 7 metrov medzi vedľa stojacími rodinnými domami. Zaistíte si tak pocit súkromia od okolitých stavieb a vyhnete sa zvedavým pohľadom vašich susedov. Na vašu pohodu pri bývaní bude takisto vplývať aj orientácia domu vo vzťahu k svetovým stranám. Uvažujete o stavbe ultranízkoenergetického domu? Našou radou nad zlato je vhodná orientácia okien. V budúcnosti tak môžete ušetríte nemalé náklady na energie.

 

3.Sklon pozemku

Rovná plocha je pre stavbu vášho budúceho domu to najideálnejšie riešenie. Pozemok je takpovediac už pripravený pre okamžitý začiatok stavebných prác a taktiež zakladanie stavby si nevyžiada žiadne extra plánované investície. I keď zaskočiť vás môže zloženie pôdy. Avšak oproti stavbe na svahu sa potýkame s oveľa väčšími problémami. Zvýšené náklady na založenie stavby a riziko zosuvu pôdy pri nadmerných sklonoch vám môžu pridať vrásky na čele. Svahovitý terén však aj napriek tomu láka staviteľov, hlavne z dôvodu vytvorenia netradičného architektonického diela.

 

4.Inžinierske siete

Jedno z najdôležitejších kritérií pri výbere pozemku. Voda, plyn, elektrina a kanalizácia sú štyri dôležité faktory, ktoré musia byť splnené, ak chcete získať stavebné povolenie. Ak nie sú vybudované tieto siete existujú alternatívy, avšak tu znova očakávajte zvýšenie nákladov na ich realizáciu. Medzi ďalšie podmienky patrí vybudovanie príjazdovej komunikácie k pozemku.

 

5.Prírodné vplyvy

Najobávanejší faktor pri výbere pozemku je vplyv prírodných faktorov. Riziko povodní sa  na Slovensku v posledných rokoch len stupňuje. Stavba v záplavovej oblasti sa nemusí vôbec vyplatiť. Stratíte nárok na poistenie a v prípade nešťastia hradíte škody z vlastného.  V neposlednom rade treba počítať aj s pôsobením vetra. Vplyv vetra má negatívne následky aj na váš ultranízkoenergetický dom. Silný vietor dokáže prispieť k vašim tepelným stratám, ktoré sa následne prejavia vo vašich nákladoch za vykurovanie.

 

6.Cena pozemku

Na záver. Výber pozemku nepodceňujte. Vyberajte ho z rozumom.  Zvážte pritom svoje preferencie a požiadavky a prihliadnite zároveň aj na naše odporúčanie. Ak ste našli ten správny pozemok a spĺňa všetky podmienky, máte vyhrané. Jeho cena v porovnaní s vaším pohodlím a spokojnosťou v budúcnosti je irelevantná. Ak si nie ste istý, poraďte sa s odborníkmi, ktorí vám radi a ochotne pomôžu rozhodnúť sa správne.