Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Aký typ tienenia použiť vo vašom nízkoenergetickom dome?
 

Aký typ tienenia použiť vo vašom nízkoenergetickom dome?

Máme tu horúce letné mesiace a s nimi spojené návaly tepla. Ideálny čas len tak sa zobrať a ísť k vode. Čo však v prípade, že človek musí cez deň byť v rodinnom dome aj napriek letnému slnku na oblohe? Ak má byť pobyt medzi stenami znesiteľný je rozumné zainvestovať do kvalitného tienenia, teda do žalúzií, roliet a ďalších systémov. Okrem ochrany pred teplom môžete rozumnou voľbou dokonca aj ušetriť na energiách.

Téme tienenia rodinných domov sa venujeme v tomto príspevku. O výhodách jednotlivých typov a ešte čosi naviac sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.


Prečo je tieniaca technika dôležitá?

V prvom rade sú zrejmé očividné funkcie tienenia. Bránia slnečným lúčom aby prenikli dovnútra domu, čím umožňujú nerušený odpočinok a relax, ale aj prácu v prijateľných podmienkach. Rovnako však, pri správnom nastavení, prepúšťajú toľko svetla, aby miestnosti neboli tmavé ako pivnica. Skrátka zabezpečujú vizuálny komfort.

Ruka v ruke so svetelnými lúčmi ide aj teplo a to predovšetkým v letných mesiacoch. Ak sa teda človek v domácnosti bez klímy nechce v júli a auguste uvariť, je rozumné zatiahnuť žalúzie a rolety a nastoliť v miestnosti znesiteľnú klímu. V prehriatych izbách sa dlhšie pobudnúť nedá a o akejkoľvek práci či odpočinku nemôže byť ani reč. Zdravotné riziká spôsobené vysokou teplotou sú všeobecne známe a práve im dokáže tieniaca technika predchádzať.

Tienenie môže tiež prinášať úsporu energií. Týka sa to predovšetkým klimatizovaných priestorov, kde správnym nastavením žalúzií a ďalších systémov môže majiteľ zabrániť zbytočnému prehrievaniu a ušetriť desiatky až stovky eur ročne. Nehovoriac o nižšej produkcii skleníkových plynov. K úspore (aj keď v menšej miere) nákladov môže prispieť tienenie aj v zime, keď pomáha brániť únikom tepla.

 

Vnútorné tienenie vs. vonkajšie tienenie

Rozlišujeme dva základné druhy tieniacej techniky - tá, ktorá je inštalovaná v interiéri a vonkajšie systémy. Každý typ má svoje využitie a výhody, o ktorých si povieme v tejto časti.

Vnútorné tienenie rodinných domov je umiestnené v interiéri a najčastejšie sa jedná o vertikálne a horizontálne žalúzie, rolety (vrátane tzv. plisé), prípadne posuvné panelové steny.

Takéto systémy majú viacero výhod:

- pomáhajú miestnosť tepelne izolovať a vytvoriť vnútri príjemnú klímu

- dokážu miestnosť úplne zatemniť a zároveň presvetliť, jednoducho nimi regulujete svetelnosť

- poskytujú súkromie pred zvedavými pohľadmi zvonku

- majú výraznú dekoratívnu funkciu a je ľahké doladiť ich k farbám a nábytku v interiéri

Žalúzie a rolety je dnes veľmi jednoduché dopasovať k akémukoľvek tvaru a veľkosti okien, zákazník ma navyše na výber z vertikálnych aj horizontálnych modelov, rôznych materiálov a dizajnov.

Vonkajšie tienenie je nainštalované na fasáde domu a aj v tomto prípade sa stretávame s (exteriérovými) žalúziami a roletami, ale aj markízami, pergolami či clonami.

Aj tento druh techniky má svoje prednosti:

- v porovnaní s interiérovými systémami efektívnejšie reguluje vstup slnečných lúčov do miestností

- často ide o automatizované systémy, špecificky dizajnované za účelom ochrany pred teplom

- elegantne zveľaďuje fasádu domu

- chráni pred hlukom z okolia

- vhodne nainštalovaná markíza dokáže celoročne regulovať nadbytočné svetlo predovšetkým v

  južne orientovaných miestnostiach

Zákazník má dnes k dispozícií široké spektrum rôznych exteriérových tieniacich prvkov, z ktorých mnohé ponúkajú ideálny balans medzi dekoratívnou funkciou a ochranou pred slnečnými lúčmi.

 

Tienenie rodinných domov a úspora

V domácnostiach s nainštalovanou klimatizáciou môže správne nastavená tieniaca technika výraznou mierou prispieť k úspore nákladov. Bráni totiž prieniku slnečných lúčov do interiéru, ktorý je tak nutné ochladzovať menej.

Na tomto sa podieľa ako vnútorné tak vonkajšie tienenie (druhé menované vo väčšej miere), je však potrebné vedieť ako ich nastaviť za účelom maximalizácie úspory. Rolety, žalúzie, markízy a ďalšie systémy totiž hrajú pri regulácií interiérovej teploty dôležitú úlohu.

Počas najhorúcejších hodín dňa, čo je zhruba od 14-tej do 18-tej hodiny je vhodné nastaviť žalúzie a rolety tak, aby nimi dovnútra preniklo čo najmenej slnečných lúčov, ktoré so sebou nesú teplo. To nemusí automaticky znamenať, že v izbe nastane tma - lamely žalúzií sa dajú naklopiť tak, aby dnu prepustili dostatok svetla. Človek tak môže v interiéri fungovať a zároveň mu nehrozia neznesiteľné horúčavy.

Podľa orientácie izby a zároveň v závislosti od lokality (slnečnejšie miesta zvyšujú náklady na ochladzovanie priestorov) je možné účinným tienením dosiahnuť úsporu 10 % až 30 % nákladov spojených s prevádzkou klimatizácie. Ideálne sú v tomto prípade automatizované žalúzie a rolety, ktoré sa samy zatiahnú akonáhle detekujú vysokú teplotu. Svoju úlohu však zohrávajú aj pevne nainštalované tieniace systémy, predovšetkým markízy.

V neposlednom rade môže majiteľ šikovnej tieniacej techniky ušetriť aj v chladnejších mesiacoch, nielen v lete. Kvalitné žalúzie a rolety totiž pomáhajú brániť úniku tepla z interiéru, ten je teda nutné vyhrievať v menšej miere.

 

Suma sumárum - tienenie rodinných domov je určite položka, do ktorej sa oplatí investovať. Ako z hľadiska komfortu, tak kvôli úspore nákladov a energií.