Plánujete si postaviť nízkoenergetický dom? Začnite týmito krokmi

 
 
 
Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Plánujete si postaviť nízkoenergetický dom? Začnite týmito krokmi
 

Plánujete si postaviť nízkoenergetický dom? Začnite týmito krokmi

Možností je veľa a zorientovať sa je veľmi náročné. Jedna požiadavka je však pri stavbe domov v posledných rokoch univerzálna: všetci chceme bývať s čo najnižšími nákladmi na energie.

Preto sa dnes budeme venovať stavbám, ktoré spĺňajú kritéria nízkej energetickej spotreby. Začneme nízkoenergetickými domami (NED).

Kedy je stavba nízkoenergetická ?

O NED hovoríme, ak sa ročná spotreba energie na vytvorenie tepelného komfortu pohybuje v rozmedzí od 15 do 50 kWh/m2 úžitkovej plochy stavby. Ku kolaudačnému konaniu je potrebné predložiť aj tzv. energetický certifikát. Ten hovorí o spotrebe energie v budove podľa normalizovaných údajov. Nehnuteľnosti začleňuje do energetických tried, ktoré sú odstupňované od A po G, pričom trieda A vypovedá o najvyššej kvalite a zároveň najväčšej možnosti úspory energie. Väčšina NED spadá do kategórie A a B.

  •                Energetická          trieda A: < 42 kWh/m2.
  •                Energetická          trieda B: 86 – 43 kWh/m2.rok

Chceli by ste aj vy mať dom, ktorý je energeticky hospodárny? Odpovedzte si na nasledujúce otázky o spôsobe výstavby.

1.  O akú stavbu pôjde?
Prvým z parametrov (okrem samotnej veľkosti) je aj počet ľudí, ktorý plánuje v stavbe bývať. Ďalším sú podlažia a v neposlednom rade veľkosť pozemku. Pri projektovaní nízkoenergetických domov je dôležitým faktorom aj orientácia na svetové strany.

2. Koľko času máte na výstavbu?
Nízkoenergetický dom  je možné stavať viacerými systémami - medzi tie najrýchlejšie patria tzv. domy zo strateného debnenia (thermotvárnice) príp. montované domy a naopak, o niečo časovo náročnejšie sú klasické murované.

3. Aký máte rozpočet?
Vzhľadom na dostupné finančné možnosti dokážete efektívnejšie selektovať akým spôsobom stavať vaše nízkoenergetické bývanie.

5. Svojpomocne alebo s profesionálmi?
Tu sa pozastavíme. Dôvodom pre svojpomocné stavanie rozumieme, z profesionálneho hľadiska by sme však chceli uistiť tých, ktorí váhajú, nemajú dostatok času či skúseností - obráťte sa na odborníkov. Ušetríte si čas, financie a zbytočný stres. Pri výbere dodávateľa si o ňom vyhľadajte čo najviac informácií. Pýtajte sa vašich známych, ktorí dom už postavili. Napovedať vedia aj referencie na špecializovaných on-line fórach.

6. Aké máte očakávania na energetickú spotrebu?
Opäť otázka, pri ktorej sa láme rozhodnutie o koncepcii stavby. Akokoľvek sa rozhodnete, naše odporúčanie je jasné: nízkoenergetické domy sú budúcnosťou bývania. Od roku 2020 bude musieť mať každá stavba takmer nulovú spotrebu energie. Preto nezaostávajte. U nízkoenergetických domov môže byť spotreba energie na vykurovanie až o polovicu nižšia v porovnaní so štandardnou novostavbou, keďže sú projektované na dosahovanie maximálnej možnej úspory nákladov na energie.

7. Z akého materiálu stavať?

Vedeli ste, že väčšina z nás trávi až 80 % času v interiéroch? Voľba materiálu stavby teda nadobúda naozaj významný rozmer. NED je možné stavať z tradičných tehál, betónových, drevených či hybridných materiálov, ktoré kombinujú výhody ľahkých a masívnych stavieb. Ako si skutočne správne vybrať? Ak hľadáte univerzálnu odpoveď, nepotešíme vás. Neexistuje. Ide tu totiž o komplexný súbor faktorov, ktoré do výberu vstupujú, a preto jedinou univerzálnou odpoveďou je: výber spôsobu stavby vždy konzultujte s profesionálmi. Oslovte viacerých. S vaším rozhodnutím budete totiž bývať roky. Odborníci vám najlepšie poradia a okrem výhod zvoleného systému vysvetlia aj jeho prípadné mínusy.

My naše stavby staviame z thermotvárnic, v ktorých technologický pokrok spojil komfort a ekonomickosť. Obrovskou výhodou tohto systému je jeho široké využitie. Pri stavbe domu sa používa na konštrukciu stien, stropov a dokonca aj strechy. Súčasťou thermotvárnic je unikátna izolačná penová hmota Neopor®. Thermotvárnice tak spĺňajú všetky kritériá pre nízkoenergetické domy, pretože zabezpečujú kvalitnú mikroklímu interiéru a významne nižšie prevádzkové náklady. Ďalšími benefitmi sú nízka hmotnosť, nízka nasiakavosťa ekologická nezávadnosť. V neposlednom rade váš rozpočet na výstavbu odľahčia až o tretinu oproti klasickej murovanej stavbe a tiež nemusíte myslieť na dodatočné zatepľovanie obvodových stien. Vďaka týmto parametrom sa thermotvárnice radia medzi špičkové stavebné systémy a aj na základe našich skúseností ich môžeme len odporučiť.