Rodinný dom snov - projekt na mieru

 
 
 
Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Rodinný dom snov - projekt na mieru
 

Rodinný dom snov - projekt na mieru

Rodinný dom je celoživotná investícia. Nejde o mobilný telefón či auto, ktoré je aj pri ukážkovej starostlivosti potrebné raz za čas vymeniť. Mal by preto spĺňať vysoký kvalitatívny štandard, nech sú jeho obyvatelia v maximálne spokojní.

Ideálnym riešením preto sú na mieru realizované projekty rodinných domov. Kedy je totiž človek spokojnejší, než keď má všetko pod dohľadom a prispôsobené vlastným potrebám?

 

Dom "z katalógu" alebo projekt šitý na mieru?

Dnes má človek pri stavbe rodinného domu na objednávku možnosť vybrať si v podstate z dvoch hlavných alternatív:

- prvou je tzv. katalógový projekt, pri ktorom si človek vyberie dom z portfólia stavebnej spoločnosti. Tieto majú vopred dané špecifikácie, akými sú napríklad počet miestností, úžitková a obytná plocha a podobne. Výhoda takejto stavby spočíva predovšetkým v časovej a priestorovej úspore, nakoľko sú parametricky stabilne koncipované. Sú však pomerne neflexibilné z hľadiska variability a "nepasujú" na každý pozemok.

- druhou, modernejšou a obľúbenejšou alternatívou je individuálny projekt. Ako už samotný názov napovedá, v spolupráci s projektantom si navrhnete dom snov. Prítomnosť odborníka je kľúčová, nakoľko dokáže fundovane reagovať na vaše požiadavky a dispozície stavby vám prispôsobiť v maximálnej možnej miere. Takýto rodinný dom je navrhnutý na konkrétny pozemok, čiže už od samotného začiatku viete, na čom ste.

Pri výbere človek musí myslieť na to, čo bude vyhovovať jemu a jeho rodine. Práve projekt rodinného domu realizovaný na mieru dokáže splniť všetky vaše priania a to aj s ohľadom na budúcnosť. Okrem komfortu a bezpečnosti v ňom hrá prím aj nízka spotreba energií.

Na čo teda treba pri projektoch na mieru myslieť?

 

Moderná a zelená úsprojekt na mieru pre rodinný dompora

Nízkoenergetické domy sú dnes v podstate už štandardom a to nielen kvalitatívnym, ale aj legislatívnym. Od 1.1.2016 totiž musia všetky novostavby spadať do triedy A1 energetickej certifikácie budov. Prísnejšia od tejto kategórie je už len A0, ktorá bude povinná po roku 2020.

Čo to znamená v praxi?

Jednoducho povedané, váš nový rodinný dom musí byť z dlhodobého hľadiska šetrný ako k životnému prostrediu, tak k vašej peňaženke. Tomu môžete napomôcť nainštalovaním rôznych moderných zariadení, ktoré situáciu na energetickom fronte značne vylepšujú:

- tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré funguje na princípe ohrevu prostredníctvom získavania zdrojovej energie z vody, vzduchu či zeme. Ide o moderný a efektívny systém s rozumnou návratnosťou investície (pri použití dotácií).  Pomocou kolektora získava stroj energiu z cieľového prostredia a teplo prenáša špeciálnou kvapalinou do vašej domácnosti.

- solárne kolektory a fotovoltické panely sú ďalšou obľúbenou voľbou pri nízkoenergetických domoch. Prijaté slnečné žiarenie menia na termálnu energiu (resp. elektrický prúd) a následne slúžia na ohrev vody a priestorov, prípadne na zásobu spotrebičov.

- rekuperačný výmenník funguje na báze spätného získavania tepla. V skratke ide o proces, pri ktorom sa vzduch prichádzajúci zvonku ohreje odvádzaným. Nedochádza tak k zbytočnej strate tepla bez úžitku, ako tomu je pri bežnom vetraní.

Toto je len zopár príkladov na zariadenia, ktorých inštaláciu by ste vo svojom vysnívanom projektovanom dome mali zvážiť. Nielenže ide o filozofiu šetrnú k peňaženke, ale ide o tzv. zelenú alternatívu - bezpečne využívanie prirodzených zdrojov energie s ohľadom na životné prostredie.

 

Sever proti juhu

Jedna z dôležitých otázok, ktoré sa vás projektant pri plánovaní opýta, je, ako si prajete orientovať dom na pozemku z hľadiska svetových strán. Na prvý pohľad banalita, avšak s ďalekosiahlym účinkom. Postaviť dom ledabolo sa vám určite nevyplatí, už pri plánovaní by ste teda mali myslieť na to kam umiestnite a ako budú orientované jednotlivé izby.

Obývačka, ako najfrekventovanejšia miestnosť v dome, by mala byť orientovaná na juh, resp. juhozápad. Pri tejto konfigurácií totiž slnko svieti do izby po väčšinu dňa. Rodina v nej tak môže vykonávať rôzne aktivity bez nutnosti umelého osvietenia.

Podobne je vhodné orientovať aj detskú izbu, v ktorej vaše ratolesti trávia väčšinu dňa. Prirodzené svetlo na južnej strane pomáha stimulovať aktivitu a dobrú náladu, lepšie sa pri ňom učí a hrá. Avšak prílišná orientácia na západ môže viesť k prehrievaniu a v miestnosti sa následne bude zle zaspávať. Ideálnou svetovou stranou je teda juhovýchod.

V spálni človek zvyčajne trávi najmenej času. V projektoch býva často orientovaná na východ, resp. s oknami na túto svetovú stranu. Ranné slnko tak pomáha človeku vstávať, miestnosť je dostatočne presvetlená, no v letných mesiacoch sa príliš neohrieva. Takáto orientácie tiež napomáha prirodzenému ľudskému biorytmu.

Vchod do domu a predsieň by mali byť orientované na sever. Tieto miestnosti si nevyžadujú toľko svetla a tepla, čiže táto najmenej prehrievaná svetová strana je ideálna. Rovnako tu možno umiestniť aj špajzu, prípadne toaletu.

Sever až východ je ideálnym miestom aj pre kuchyňu. Tá má zo všetkých miestností v dome najväčšiu produkciu tepla, situovať ju na juh, resp. západ by teda viedlo k nadmernému prehrievaniu.

V prípade, že si nevyberiete jeden z našich projektov, ponúkame Vám služby nášho projektanta, ktorý Vám vypracuje projekt rodinného domu pre stavebné povolenie podľa vašich predstav. Neváhajte nás kontaktovať buď telefonicky na číslo: 0948 162 228 alebo emailom: info@cskoncept.sk