Kontaktujte nás, ochotne Vám pomôžeme info@stavbyjanek.sk +421 915 793 176 Kvetoslavov 1056, 930 41 Kvetoslavov Facebook - CSKoncept.sk Sme na Facebooku

 

 
 
 
Úvod > Blog > Ultra-nízkoenergetický dom je riešením do budúcnosti
 

Ultra-nízkoenergetický dom je riešením do budúcnosti

Otázkou energetickej úspory sa dnes už stretávame vo všetkých oblastiach nášho života. Tento trend už v plnej miere zasiahol aj oblasť stavebníctva. Od 1. januára 2016 sme sa začali riadiť zrevidovanou tepelnotechnickou normou (STN 73 0540-2:2012), ktorá sprísnila požiadavky pre všetkých tých, ktorý sa rozhodli po tomto dátume postaviť si svoj vlastný rodinný dom.

 

Norma bola vytvorená tak, aby zohľadnila cieľ európskej smernice. Cieľom je v roku 2020 prejsť na výstavbu objektov s takmer nulovou spotrebou energie. Aký dopad však má táto norma v prípade, ak sa rozhodnete pre stavbu rodinného domu.

 

 

Čo sa mení prijatím tejto normy?

Od 1.1. 2016 sa menia pravidla výstavby nových objektov. Podľa novej zrevidovanej normy sa musia stavať nové rodinné domy len ako ultra-nízkoenergetické. Ich maximálna ročná spotreba energie môže  byť 40,7 kWh/m2. Pri stavbe vášho nového rodinného domu budete musieť prihliadať na to, aby ste tieto prísne kritéria spĺňali. V opačnom prípade Vám hrozí, že vám príslušný stavebný úrad odoprie vydať kolaudačné rozhodnutie.

 

 

Definujme si pojem ultra-nizkoenergetický dom

Je dobré si hneď na začiatku definovať, ktoré stavby môžeme označovať a nazývať v pravom slova zmysle za ultra-nízkoenergetické. Aby sme mohli stavbu označiť za ekologickú musíme poznať jej ročnú spotrebu energie, ktorá sa využije na jej vykurovanie. Zjednodušene povedané, koľko v priemer kWh energie na jeden meter štvorcový za rok objekt spotrebuje. Energia sa spotrebúva na kúrenie resp. chladenie, ohrev vody a ostatné energetické požiadavky ako napríklad osvetlenie. Samozrejmosťou je, že čím menej energie spotrebuje tým viac sa môže stavba pýšiť ako ekologická.

 

Rozdelenie stavieb podľa energetickej náročnosti:

•   staršie stavby - spotreba energie viac ako 200 kWh/m2

•   klasické novostavby - spotreba energie od 100 do 150 kWh/m2

•   nizkoenergetické domy - spotreba energie od 15 do 50 kWh/m2

 

Prečo sa rozhodnúť pre ultra nízkoenergetický dom?

 Aby ste sa doma mohli cítiť pohodlne a bolo vám teplo musíte niečim kúriť. V dnešných časoch keď ceny dreva, plynu a uhlia neustále rastú je kladený veľký dôraz práve na úsporu týchto nákladov. Nízkoenergetické domy sú skonštruované tak, aby dosahovali čo najnižšie náklady na energetickú prevádzku. Nehovoríme tu len o hrubej stavbe ale aj o iných dodatočných prvkov a technológii, ktoré sa postarajú o šetrenie nákladov. Tu sa môžeme rozprávať o úspore energii až na úrovni 75 % oproti klasickým stavbám.

 

Dôležitým faktorom pri stavbe je dôsledne si premyslieť aj umiestnenie vášho vysnívaného domova. Pri výbere pozemku a následnom projektovaní vášho budúceho rodinného hniezda dbajte aj na jeho orientáciu. Umožní vám to využívať energiu zo slnka, ktorá vám dokáže z časti vykúriť váš dom a prinesie dostatok svetla do interiéru.

 

Čím docielite aby sa dom stal ultra-nízkoenergetický?

Kombináciou viacerých technicko-technologických opatrení ale aj správne umiestnenie vášho domu vo vzťahu k svetových stranám napomôže, aby sa stavba mohla stať ultranízkoenergetickou.

 

1.   Rekuperátor vzduchu

Ich cieľom je nepretržite ventilovať znečistený vzduch a nepríjemné zápachy z vášho domova a nahradzovať ich stálym prísunom čerstvého vzduchu. Umožnia vám cítiť sa doma príjemne a zabezpečujú stále vetranie pri zachovaní optimálnej tepelnej pohody. Samozrejmosťou je dosahovanie minimálnych prevádzkových nákladov. Vynikajúco sa hodia pre stavby orientované blízko prašných ciest, pre alergikov a v neposlednej rade zabraňuje pravidelné vetranie aj tvorbu plesní.

 

2.   Solárny ohrev vody

Solárny systém vám dokáže ušetriť 50 - 70 % nákladov za ohrev vody počas roka, pričom v lete to môže byť pokojne až 100 %. Solárna energia poskytuje skvelú výhodu a to tým, že je zadarmo. V letnom období nie je nutné kvôli ohrevu zapínať plynový kotol. V zimnom období zasa výborne poslúži na pred ohrev vody, čím znova šetríte vaše peniaze. Ohrev vody v domácnosti je považovaný za druhú najnákladnejšiu položku v našich domácnostiach. Systém funguje na princípe solárnych kolektorov, ktoré sú nainštalované na streche vášho domu. Zhromažďujú teplo zo slnka, ktoré následne využijú na ohrev vody v domácnosti. Tepelná voda o teplote približne 65°C sa uchováva až do doby použitia v zásobníku.

 

3.   Led osvetlenie

Led alebo tiež nazývaná ako luminiscenčná dióda je polovodič, ktorý vyžaruje úzko spektrálne svetlo pri prechode elektrického prúdu. To by bola teória ale čo prinesie do domácnosti využitie takéhoto osvetlenia? Oproti bežným žiarovkám ponúkajú LED-ky predĺženú životnosť svietenia až na 50 000 hodín a pritom ich spotreba elektrickej energie je veľmi nízka. Využitím led technológie v domácnosti dosiahnete až 90 % úsporu energií na svietenie. Ich veľkým plusom je aj ochrana životného prostredia nakoľko neobsahujú v sebe ortuť ani iné ťažké kovy. V neposlednej rade im hrá do karát aj ich vysoká odolnosť konštrukcie.

 


Dôvodov pre stavbu ultra-nízkoenergetického domu je v týchto časoch viacero. Ide najmä ako o poistku proti zvyšovaniu cien za energie a ochranu životného prostredia vďaka zníženej produkcii CO2 na kúrenie. Počiatočne vyššia investícia do stavby sa vám v budúcnosti vyplatí. Neustálym zvyšovaním cien za energie do budúcnosti si zaručíte, že vaše náklady v ultra-nízkoenergetickom dome budú vždy nižšie v porovnaní s bežnou výstavbou.

 

Možnosti ako zabezpečiť úsporu energie v dostatočnej miere je naozaj neúrekom. Lepšie okná, účinnejší kotol, rekuperátory či voľba led osvetlenia. Postaviť  váš vysnívaný domov a zaobstarať všetko potrebné, aby sa dom mohol pýšiť titulom ultra-nízkoenergetický vám vie odborne poradiť a vytvoriť komplexné riešenie na mieru spoločnosť CS KONCEPT trade, s.r.o. .